Slavlje blagdana Velike Gospi nije vezano samo uz jutarnja hodočašća i svečanu procesiju ulicama Grada. Zapravo ono traje u punom sjaju puna 24. sata. Mnoštvo vjernika od mise na vigiliju Svetkovine pa do kasnih večernjih sati na svetkovinu Marijina uznesenja na nebo pristupa sakramentu ispovijedi, sv. misi i pričesti, obilazi oko Gospina oltara i „izvršava svoj zavit“.

 

Aramjeci iz Iraka pripadnici drevne Kaldejske katoličke crkve koju je utemeljio apostol Toma, u srijedu 14. listopada posjetili su Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske. Sa hodočasnicima je stigao i njihov biskup Šlejmun Vrdani sa još trojicom svećenika.

Uvodna riječ u misno slavlje

Kršćanska braćo i sestre, dragi hodočasnici i štovatelji Čudotvorne Gospe Sinjske!

Ne treba vas podsjećati što i koga slavimo i zašto smo večeras, s osobitim ponosom i zahvalnošću, iznijeli na ovaj gradski trg – sveti lik naše Gospe. U predvečerje njezinog i našeg jubileja, u osvit sjećanja na jedan od najznačajnijih dana naše lokalne, nacionalne i vjerničke povijesti, u počast slavne pobjede koju smo izvojevali nad neprijateljem uz njezin zagovor, evo nas po tristoti put, kako bismo s velikom zahvalnošću u srcima iskazali čast Onoj, u koju polažemo sva svoja nadanja i svoje živote.

Cijelu noć crkva i samostansko dvorište vrvjeli su mnoštvom Gospinih štovatelje. Već u tri sata klaustar je bio ispunjen mnoštvom vjernika koju su pristupili sakramentu svete ispovijedi. Iako je ispovijedalo i do pedeset svećenika redovi se nikako nisu smanjivali. U 4.00 s crkva i Svetište bili su ispunjeni hodočasnicima koji su došli na Misu zornicu. Tako je bilo na svim misama, koje su se slavile svaki puni sat do početka svečane procesije i Euharistijskog slavlja u 9.30 sati.

Kardinal Josip Bozanić u Sinju

U predvečerje svetkovine Velike Gospe, 14. kolovoza 2015, slavlje Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo započelo je u 18.00 sati skidanjem Gospine slike i procesijom preko samostanskog dvorišta do Trga dr. Franje Tuđmana.