Tradicionalno hodočašće Čudotvornoj Gospi Sinjskoj uz svetkovinu Velike Gospe, u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, započelo je u Solinu 8. kolovoza 2015. Za sakrament pomirenja mladima je bilo na raspolaganju oko dvadesetak svećenika od 19.30 sati do završetka euharistijskog slavlja. Od 20.30 sati molitvu krunicu predmolilo je pet djevojaka: Matea Milaković, Jelena Ćubelić, Klara Milanović, Antea Taraš i Lucija Omrčen. Djevojke, inače, redovito mole krunicu u župi Gospe od Otoka po vodstcom s. Roke Ćublić.

U 21 sat mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, predvodio je euharistijsko slavlje u koncelebraciji s provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, predstojnikom Ureda za mlade dr. sc. don Mihaelom Provićem, župnikom Gospe od Otoka don Rankom Vidovićem i drugim svećenicima. Za vrijeme molitve krunice i euharistijskog slavlja pjevanje je animirao VIS papa band iz župe Gospe od Otoka. Zbor vode Sanja Štrk i Maja Dolić.

Pozdravivši o. Provincijala, Generalnog vikara, povjerenika za pastoral mladih, župnika i braću svećenike, osobito ispovjednike, i sve hodočasnike, o. Nadbiskup je izrazio radost što vidi toliko hodočasnika koji će hodočastiti od Gospe do Gospe, od Gospina prasvetišta do Gospe Sinjske gdje se slavi poseban jubilej – 300 godina od slavne Gospine pobjede pod Sinjem. Zatim je mons. Barišić pozdravio hodočasnike koji već godinama, tradicionalno, hodočaste Gospi Sinjskoj kao i one kojima je ovo prvo hodočašće. O. Nadbiskup je pozdravio i one koji su na odmoru, ali su došli iz Amerike, Kanade, Europe, i koji žele hodočastiti svojoj Gospi. Završavajući pozdrav o. Nadbiskup je uputio molitvu da Majka Marija osvijetli tame hodočasnika, ohrabri ih na hodočašću i ojača njihovu vjeru kako bi mogli hoditi kroz život.

Na početku propovijedi mons. Barišić je, na temelju svetopisamskih riječi, rekao kako su Izraelci bili na hodočašću kroz pustinju. Taj njihov hod bio je također noću i rano ujutro jer je danju teško ići kroz pustinju kroz vrućine i sunca. Ta Božja riječ je temelj za ovo hodočašće od Gospe do Gospe. To hodočašće otkriva svoj temelj, a to je vjera u Boga koja nam daje snagu da možemo ići naprijed kroz poteškoće u životu. Ljubiti Boga dušom i tijelom, svim srcem i umom ostvaruje se povezanost s Gospodinom. Međutim, i prema bližnjima je potrebno ostvariti ljubav jer nitko nije broj ili robot. Tri su temelja za ostvarenje ljubavi prema Bogu i bližnjima – vjera, povjerenje i ljubav. U evanđeoskom odlomku čuli smo, rekao je Nadbiskup, kako dolazi čovjek iz mnoštva i moli za zdravlje svoga sina. Isus je odgovorio kako je nekada dovoljno imati vjere kao što je gorušičino zrno pa bi se i brda moga premještati. „Braćo i sestre, dragi hodočasnici, vi ćete večeras prolaziti između dva brda – Kozjaka i Mosora – ali ne treba premještati ta brda nego brda koja se nalaze u nama kao što su zatvorenost, neodgovornost, mržnja, požuda, neosjetljivost... To su brda koja nosimo na ovom hodočašću i molimo Isusa 'smiluj nam se' i molimo Majku Mariju da pomogne kako ne bismo izgubili identitet vjere“, rekao je o. Nadbiskup i nadodao kako vjeruje da će kroz molitvu i napor, kroz duhovnu i tjelesnu dimenziju, rezultat hodočašća bit će otkrivanje kako su Bog i Marija prijatelji, a bližnji braća i sestre. To otkrivanje pomoći će u rastu u vjeru. Na završetku propovijedi mons. Barišić je rekao kako će hodočasnici kroz ovu noć subote moliti i razmišljati, uložiti žrtvu i napor, a rezultat će biti prvi dan u tjednu – nedjelja koja donosi radost. Nakon noćašnjeg hodočašća i susreta s Gospom Sinjskom sutra ujutro, dragi hodočasnici, nastavite svoje hodočašće u svakodnevnom životu moleći Majku Mariju da  vas prati i ohrabri u vjeri, zaključio je o. Nadbiskup.

Pri završetku slavlja hodočasnicima se obratio i dr. sc. don Mihael Prović, povjerenik Ureda za pastoral mladih, koji im je poželio sretan put i zamolio da ovu noć hoda i bdijenja, unatoč umoru, provedu dostojanstveno. Zahvalio je nadbiskupu Barišiću i svećenicima ispovjednicima. Kako bi sve proteklo u redu, hodočasnicima je na putu osigurana policijska i medicinska pratnja, a župljani i župnik Dicma don Vlade Strikić kao i svake godine kod crkve sv. Jakova za hodočasnike pripremaju okrepu.

O. Nadbiskup je potom spomenuo i krunicu od 300 metara koju će hodočasnici nositi i moliti zaželjevši da se pomole i za njega. Zahvalio je policiji i na kraju zazvao Božji blagoslov na sve hodočasnike.

  • mladi_solin_sinj01
  • mladi_solin_sinj02
  • mladi_solin_sinj03
  • mladi_solin_sinj04
  • mladi_solin_sinj05
    

tekst i slike: fra Frano Doljanin