kruna gospaGlavna skupština Matice hrvatske održana je u Sinju (Alkarski dvori) u subotu 18. lipnja 2016. god. u 11 sati. Riječ je o izvještajnoj skupštini na kojoj su bili predstavljeni rezultati rada Matičine Središnjice i ogranaka diljem zemlje i inozemstva u posljednje dvije godine.

 

fra mirko maricFra Mirko Marić, predsjednik sinjske Matice, uoči održavanja Skupštine dao je intervju za „Vijenac“, u kojem ističe: Sinj je proslavio tristotu obljetnicu slavne pobjede Sinjana nad Osmanlijama uz Gospin zagovor prošle godine, a ove godine slavi tristotu obljetnicu krunjenja slike čudotvorne Gospe Sinjske. Matica se na taj način pridružuje tim važnim našim jubilejima. Mi Sinjani i Cetinjani ponosni smo da ustanova kao što je Matica hrvatska održava svoju Glavnu skupštinu u našem gradu i to nama mnogo znači.

Fra Mirko se osvrnuo i na učinjeno u 300. obljetnici čudesne obrane Sinja i Cetinske krajine: Prošle godine obilježili smo i slavili 300. obljetnicu slavne pobjede Sinjana nad Osmanlijama uz Gospin zagovor, a Sinjska alka izvire iz te pobjede te i ona slavi to slavlje. Provincija Presvetog Otkupitelja i Svetište čudotvorne Gospe Sinjske bili su glavni organizatori slavlja, a Biskupija splitsko-makarska, naša Županija, Grad Sinj, Viteško alkarsko društvo, naš Ogranak i ostali uključili su se i dali svoj doprinos. OMH u Sinju za taj jubilej pripremio je i izdao monografiju Sinj i njegova Gospa, ljetni broj Cetinskih vrila također je posvećen toj obljetnici, na portalu Ferata objavili smo dvadeset pet feljtona vezanih uz taj jubilej, sudjelovali u crkvenim slavljima, organizirali predavanja o toj temi, predstavljali nove knjige…

matica skupstinaIzgrađen je Put križa na Sinjskoj tvrđavi. Četrnaest hrvatskih akademskih kipara napravilo je to velebno djelo: Stipe Sikirica, fra Duje Botteri, Ante Starčević, Stjepan Skoko, Marija Ujević, Kuzma Kovačić, Kazimir Hraste, Nikola Vrlić, Jure Žaja, Mile Blažević, Ivan Klapež, Veno Jerković, Miro Vuco i Joža Marinović. Zatim, izliveno je 20 reljefa u bronci, fratara ubijenih na kraju Drugoga svjetskog rata i poraća, međunarodni simpozij, film o Svetištu čudotvorne Gospe Sinjske, jubilarne medalje, zlatna krunica, nove misnice s Gospinim likom, drama Opsada Sinja 1715, novi muzej u Alkarskim dvorima…

Izvještaje o radu pred 135 zastupnika Matice hrvatske predstavio je Matičin glavni tajnik Zorislav Lukić, a na Skupštini su dodijeljene i povelje najboljim knjigama ogranaka Matice hrvatske. Prigodni govor održao je predsjednik Matice hrvatske akademik Stjepan Damjanović, a Matičin potpredsjednik Damir Barbarić izlagao je o temi Matica hrvatska u europskom obzoru.

Govoreći o razlozima zbog kojih je Glavna skupština Matice hrvatske održana u Sinju, akademik Damjanović je rekao: Što se tiče Sinja, više je razloga zbog kojih je on domaćin ove Skupštine. U prvom redu, prošle i ove godine Sinj ima svoja velika slavlja i to je povod što smo ovdje. S druge strane, želim posebno istaknuti da je sinjski Ogranak Matice hrvatske jedna od naših najboljih organizacija. Njihov rad je prepoznatljiv i po njihovoj izdavačkoj djelatnosti, organizaciji brojnih kulturnih, znanstvenih i drugih manifestacija. Uz to, Sinjani imaju vrlo konstruktivnu suradnju sa središnjicom i svim ostalim ograncima Matice hrvatske. Njihov rad mora biti i primjer drugima.

Nakon radnog dijela Glavne skupštine, zastupnici su posjetili Svetište Gospe Sinjske, o kojem je govorio fra Mirko Marić, izrazivši i dobrodošlicu uime franjevaca sinjskog samostana. Ususret Skupštini za novi broj Matičina Vijenca intervju je dao predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Sinju fra Mirko. Razgovor je objavljen u tiskanom i internetskom izdanju novoga broja Vijenca: POVEZNICA.

gospa-sinjska.hr/matica.hr/ferata.hr

foto: gospa-sinjska.hr/matica.hr/ferata.hr