U četvrtak, 22. listopada 2016., u crkvi Gospe Sinjske u Sinju prigodom prvog dana trodnevnice slavlja 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske 1716. – 2016. za vrijeme euharistijskog slavlja u ruke provincijala fra Joška Kodžomana položili su svečane zavjete fra Ivan Marija Đuzel (Imotski), fra Ivan Grubišić (Trilj), fra Jerko Kolovrat (Imotski), fra Mario Lemo (Nevest), fra Dejan Međugorac (Knin), fra Ante Prološčić (Klis), fra Kristian Radas (Vodice), fra Toni Šimunović Erpušina (Otok).

U slavlju su sudjelovali gvardijan fra Petar Klapež, magistar bogoslova fra Ivica Jurić, definitor fra Ivan Maletić, meštar novaka fra Jure Šimunović, dekan KBF-a fra Anđelko Domazet, dekan don Stipe Ljubas i još 72 svećenika-redovnika. Na slavlju zavjetovanja sudjelovali su roditelji, braća i sestre, prijatelji, kolege studenti. Prvo čitanje pročitao je fra Ivan Grubišić,otpjevni psalam pjevali su fra Jerko Kolovrat i fra Toni Šimunović Erpušina. Pjevanje je predvodio Zbor mladih župe Gospe od Zdravlja pod ravnanjem mo fra Stipice Grgata, a za orguljama je svirala s. Zorislava Radić.

Na početku slavlja o. Provincijal je pozdravio braću svećenike, bogoslove, sjemeništarce i časne sestre, roditelje, braću i sestre i prijatelje kandidata za zavjetovanje. U nastavku je o. Provincijal naglasio kako je ovaj svečani trenutak uvod u slavlje Krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske i stoga u ovom trenutku zahvaljujemo našoj Majci za mnoge darove i za ovu našu mladu braću da ih i dalje prati na njihovu putu redovničkog života.

Poslije čitanja Evanđelja o. Provincijal je upitao kandidate:„Pradraga braćo, što tražite od Boga i od njegove Crkve?“, na što su oni odgovorili „da zavjetujući Pravilo i život u Redu manje braće možemo slijediti nauk i stope Gospodina našega Isusa Krista sveto djelujući do smrti“.

Provincijal fra Joško Kodžoman osvrnuo se u početku propovijedi na smisao i poruke prigodnih biblijskih čitanja, a zatim je nastavio s obraćanjem kandidatima za svečane zavjete, potičući ih na ustrajnost u redovništvu jer „mi danas iskazujemo znakove vjere i nade da redovnički život ima svoj dublji smisao, da redovništvo ima svoje poslanje u suvremenom svijetu, da svijet nije ostao bez onih koji u tom poslanju žele imati aktivnu ulogu“, rekao je o. Provincijal i nadodao kako je ovaj svečani trenutak „prilika svima nama, redovnicima, redovnicama, ali i svakom kršćanskom vjerniku-vjernici, da obnovimo naše zvanje i poslanje u svijetu, kao manja braća, kao narod Božji, koji se opire nezdravom duhu vremena, koji živi i svjedoči radost svoga poziva, radost života u Bogu, radost sudjelovanja u sveopćem poslanju Crkve“. „Vi, draga braćo, vi ste dar Božji našoj Provinciji, Crkvi i našem narodu“, rekao je o. Provincijal i pozvao ih na dostojanstvo u ophođenju s drugim ljudima, miroljubivost i otvorenost, spremnost na dijalog s različitima od sebe, emocionalnu i psiho-fizičku uravnoteženost i još mnoge druge finese koje fratra čine istinskim fratrom. Zamolio je Majku da im bude zagovornica u ostvarenju franjevačkog poziva, a roditeljima i odgojiteljima je zahvalio na njihovu plodonosnom radu na putu prema redovništvu i svećeništvu.

U nastavku propovijedi o. Provincijal je progovorio o značenju 300. obljetnice Krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske, kao izrazu vjere i pouzdanja u Boga i Gospu. U tom smislu o. Provincijal je rekao kako „smo sve milosti, kao pojedinci i Narod,  primili od Gospe, kroz duga i mučna stoljeća prošlosti, te uvjereni da će nas Ona jednako tako budno pratiti do konca našeg života,  želimo joj,  svime što radimo, zahvaliti na svim dosadašnjim darovima i preporučiti se za nove milosti. U znak naše ljudske i vjerničke zahvalnosti izradili smo i zavjetnu krunicu, kao vidljivi znamen našeg pouzdanja u Boga i Gospu. Djelo je to vrsnog umjetnika, ali i još više potvrda žive odanosti pobožnog naroda“. Potom se o. Provincijal s ponosom i zahvalnošću osvrnuo „na sve one pojedince, fratre, časne sestre, žene i muževe iz Naroda Božjeg koji su u prošlosti svojim radom doprinosili širenju Gospine slave i radili na dobrobit braće ljudi. Svima njima je zahvalio na predanom i zauzetom radu u širenju Božje slave i ljudskog napretka! Na kraju je o. Provincijal uputio molitvu Čudotvornoj Gospi Sinjskoj da sve nas i nadalje učini dostojnima svoje milosti i majčinskog zagovora  da izgrađujemo ovu našu zemaljsku Domovinu u ljubavi, istini i pravednosti.

 

Nakon propovijedi provincijal fra Joško Kodžoman, postavljao je pitanja zavjetovanicima o njihovoj spremnosti da se posvete Bogu i nastoje oko savršene ljubavi po Pravilu i Konstitucijama Reda manje braće. Nakon ispjevanih litanija, koje su pjevali bogoslovi fra Darijo Sinković i fra Stipan Vugdelija, pristupili su fra Ivan Maletić i fra Petar Klapež predsjedateljevu sjedalu i stojeći vršili ulogu svjedoka. Zavjetovanici su pojedinačno pristupali o. Provincijalu i čitali obrazac zavjetovanja, a zatim je o. Provincijal nad njima molio blagoslovnu molitvu „Bože, izvore i začetniče svake svetosti“, iz koje donosimo dio:„Pogledaj, Gospodine, ovu našu braću koje si svojom providnošću pozvao da nasljeduju siromašnoga i poniznog Franju, ljubitelja križa. Pošalji u njih puninu darova tvojega Duha da ono što su danas po tvome daru radosno i veselo obećali, svetim djelovanjem do kraja života vjerno opslužuju. Nek se stalno utvrđuju u pravoj poniznosti, nek plamte žarom Kristove ljubavi i toplinom bratske dobrohotnosti. Nek uvijek daju prednost zahtjevima svete poslušnosti, slijede uzvišeno siromaštvo, budu strpljivi, i gaje duh svete molitve i pobožnosti. Nek njihov život izgrađuje majku Crkvu, promiče spasenje svijeta, i bude blistav znak nebeskih dobara“. Poslije svečanog blagoslova i čestitanja o. Provincijala i subraće novozavjetovanim redovnicima, nastavljeno je na uobičajen način euharistijsko slavlje.

Uoči završnog blagoslova, gvardijan fra Petar Klapež čestitao je zavjetanovoj braći, zahvalio o. Provincijalu i braći svećenicima, bogoslovima, časnim sestrama, roditeljima i prijateljima na sudjelovanju u ovom slavlju i pozvao o. Provincijala da blagoslovi 'Zlatnu krunicu' i oslikane prozore na temu “Pjesma stvorova”.

Zlatna krunica, rad akad. kipar, prof. Kuzme Kovačića, izrađena je od zavjetnih darova. Oslikani prozori rad su akademskog kipara fra Duje Botterija. (Govor, koji je održao akad. kipar Kuzma Kovačić bit će naknadno objavljen kao i zahvala fra Duje Botterija).

Na kraju je o. Gvardijan sudionike pozvao na druženje i zakusku u samostansku dvoranu.

Izvor: www.franjevci-split.hr