Drugi dan trodnevnice povodom 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske u petak 23. rujna 2016., započelo je misnim slavljem u 17.30 sati. Poslije mise u crkvi Gospe Sinjske predstavljena je monografija „Križni put na Gradu u Sinju“ autora dr. don Ante Mateljana, a nakon predstavljana održana je pobožnost Križnog puta iz crkve prema Gradu. Svetu misu predvodio je don Ante Mateljan uz koncelebraciju gvardijana fra Petra Klapeža, župnika fra Perice Maslaća i uz još osmoricu svećenika. Za vrijeme mise pjevao je Mješoviti zbor sv. Frane iz Čitluka i Jasenskog pod vodstvom Josipa Grčića.

Nakon misnog slavlja upriličeno je predstavljanje monografije „Križni put na Gradu u Sinju“ autora dr. don Ante Mateljana.  Na početku predstavljanja sve prisutne i koji su radili na monografiji pozdravio je provincijal fra Joško Kodžoman i naglasio kako postaje križnog puta predstavljaju svojevrstan Marijin perivoj koji vodi do vrata Gospina Grada. Pozvao je sve vjernike na očuvanje svetosti i dostojanstva toga mjesta kako bi bilo i ostalo izvorom trajnog mira za dušu i odmora za oči.

O naravi, sadržaju i značaju monografije govorili su  dr. fra Ante Vučković, akademski kipar Kuzma Kovačić i autor don Ante Mateljan. Predstavljanje je moderirao gvardijan fra Petar Klapež.

Fra Ante Vučković govorio je o povijesnom kontekstu nastanka pobožnosti križnog puta. Posebnu ulogu među katoličkim vjernicima u širenju pobožnosti imali su franjevci. Oni su katoličkim vjernicima podarili dvije važne pobožnosti: betlehemske jaslice i križni put. Početke pobožnosti križnog puta pronalazimo u počecima stabilne franjevačke prisutnosti u Svetoj Zemlji u 13. stoljeću kada franjevci preuzimaju povjerenu zadaću skrbi za sveta mjesta.

Akademski kipar Kuzma Kovačić govorio je u ime svih kipara koji su radili na projektu križnog puta na Gradu u Sinju. Sve prisutne je upoznao kako je ovaj projekt započeo još 1998. godine. Naglasio je kako putem koji vodi od podnožja starog Grada Sinja do spomen crkve na tvrđavi smješteno 14 postaja križnoga puta različitog umjetničkog izražaja i da je svaka postaja rad nekog od hrvatskihumjetnika – akademskih kipara. A to su: Mile Blažević, fra Duje Botteri, Kazimir Hraste, Kuzma Kovačić, Josip Marinović, Stipe Sikirica, Stjepan Skoko, AnteStarčević, Marija Ujević, Miro Vuco, Jure Žaja, Nikola Vrljić, IvanKlapež i Vene Jerković.

Autor don Ante Mateljan zahvalio je svima koji su radili na ostvarenju ovog projekta -monografije na hrvatskom i engleskom jeziku „Križni put na Gradu u Sinju“. Posebno se je zahvalio franjevcima sinjskog samostana na iskazanom povjerenju s gvardijanom fra Petrom Klapežom i fra Božom Norcem Kljajom. Riječi zahvale uputio je fotografu Zoranu Alajbegu, prevoditeljici Angelini Gašpar, dizajneru Nevenu Marinu, lektoru don Vedranu Toriću i drugima.

Nakon predstavljanja monografije više od 500 vjernika sa upaljenim svijećama sudjelovalo je u pobožnosti Križnog puta prema Gradu. Meditativne tekstove iz monografije između svake postaje predmolili su don Ante Mateljan i fra Ante Vučković.

Fotografije - klikni ovdje.