Sinj i Cetinska krajina u nedjelju 25. rujna 2016., proslavili su 300. obljetnicu krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske (1716. – 2016.). Među vjernicima Gospina slika prepoznatljiva je i po svojoj zlatnoj kruni, kojom ju je svečano okrunio splitski nadbiskup Cupilli i na kojoj branitelji Sinja dadoše napraviti natpis In perpetuum coronata triumphat anno MDCCXV (Zauvijek okrunjena slavi slavlje 1715.). Za ovo slavlje Župa i Svetište Gospe Sinjske pripremali su se trodnevnom duhovnom obnovom od četvrtka 22. do subote 24. rujna. Otvaranje trodnevne duhovne priprave započelo je slavljem polaganja svečanih zavjeta osmorice franjevaca Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, koje je predvodio provincijal fra Joško Kodžoman. Na završetku mise blagoslovljena je Zavjetna krunica Gospinih štovatelja izrađena u spomen na 300. obljetnicu krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske i oslikani prozori u samostanskom klaustru na temu "Pjesma stvorova" akademskog kipara fra Duje Botterija. Drugoga dana duhovne priprave, u petak 23. rujna misno slavlje predvodio je don Ante Mateljan, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Poslije mise u crkvi Gospe Sinjske predstavljena je Mateljanova monografija "Križni put na Gradu u Sinju." Nakon predstavljanja uslijedila je molitva križnoga puta prema Gradu. U subotu 24. rujna misnim slavljem u Gospinoj spomen crkvi na Gradu predsjedao je fra Ante Vučković, profesor na KBF-u u Splitu, nakon čega je uslijedilo molitveno bdijenje.

Na slavlju 300. obljetnice krunjenja Gospine slike sudjelovali su i brojni hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Svečani zvuci zvona i fanfare u 9.45 sati najavili su skidanje slike Majke od Milosti s Gospinog oltara. Nakon skidanja slike nadbiskup Marin Barišić pokadio je Gospinu sliku, nakon čega su je iz crkve ponijeli franjevački bogoslovi. Prema tradiciji na crkvenom portalusliku nebeske Majke predali su sinjskim alkarima, i tako je započela procesija koja se kretala Trgom kralja Tomislava, Glavičkom ulicom, Fratarskim prolazom do samostanskog dvorišta. Na čelu procesije je išao kadioničar, zatim križonoša, barjak Gospe Sinjske, barjaci filijala i okolnih župa, žudije, članovi KUD-ova u nošnjama, alkari i alkarski momci, predstavnici državne, županijske i gradske vlasti, ministranti, svećenici, o. Nadbiskup, Gospina slika i sav vjerni puk.

Gospinu sliku uprocesiji su nosili franjevački bogoslovi, alkari i alkarski momci. Euharistijsko slavlje započelo je u 10.15 sati na samostanskom dvorištu. Nekoliko tisuća vjernika iz Sinja, Cetinske krajine, različitih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine okupilo se na samostanskom dvorištu kako bi sudjelovali u svetoj misi. Euharistijskim slavljem je predsjedao mons. Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit. Koncelebrirali su fra Joško Kodžoman, provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja, fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta, fra Perica Maslać, sinjski župnik, don Stipe Ljubas, dekan Cetinskog dekanata i još 28 - orica svećenika. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor Župe Gospe Sinjske.

Na početku misnog slavlja riječi pozdrava uputio je fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu. U pozdravnom govoru izrazio je zahvalu predsjedatelju slavlja nadbiskupu Marinu Barišiću u ime franjevaca i svih vjernika. Pozdravio je Antu Sanadera, potpredsjednika Hrvatskog sabora, Zlatku Ževrnju, župana Splitsko-dalmatinske županije, Kristinu Križanac, obnašaljiteljicu dužnosti gradonačelnika Grada Sinja te ostale predstavnike gradova i općina Cetinske krajine kao i sve članove Viteškog alkarskog društva. Poseban pozdrav uputio je hrvatskim braniteljima i Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Mons. Barišić je u propovijedi istakao dane smijemo zaboraviti našu povijest u kojoj nas je pratila Božja i Majčinska zaštita, prisutna na svim postajama našeg životnog puta: osobnog, obiteljskog i nacionalnog. Majka Marija, naša odvjetnica i odgojiteljica svjedoči nam da je Božje ime milosrđe, te da se ono proteže na sve vjekove, od koljena do koljena. Možemo reći kako za povijest, tako i za budućnost hrvatskog naroda, vrijede one riječi koje je za izraelski narod zapisao povjesničar Josip Flavije: jer niti smo, braneći se samo oružjem pobjeđivali, niti smo bez oružja gubili, jer naša je snaga bio Gospodin! A naša je snaga u tolikim nevoljama bila i Majka Marija. (Cijelu propovijed možete pročitati na ovoj poveznici - klikni).

Na kraju euharistijskog slavlja riječi zahvale uputio je fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske. Zahvalio je o. Nadbiskupu, župniku i svim drugim svećenicima, časnim sestrama i laicima koji su pridonijeli u organizaciji proslave 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske. Pozdravio je predstavnike državne, županijske i gradske vlasti te sve alkare i alkarske momke, kao i Upravni odbor VAD-a. Na kraju svoga obraćanja, sve vjernike fra Petar je pozvao da himnom Tebe Boga hvalimo zahvale Bogu za sve milosti kojima je obdario Gospine štovatelje kroz sedmogodišnju pripravu i proslavu „300. obljetnice čudesne pobjede nad Turcima uz zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske (1715. - 2015.)“ i „300. obljetnice krunjenja Gospine slike (1716. - 2016.)“.

Nakon himna Tebe Boga hvalimo o. Nadbiskup je podijelio blagoslov. Praćena alkarima i alkarskim momcima, svećenicima i nadbiskupom, slika Čudotvorne Gospe Sinjske je u procesiji vraćena u crkvu Gospe Sinjske.

 

FOTOGRAFIJE - klikni ovdje.