„Mir vam i dobro, poštovani slušatelji..." Ovim pozdravnim riječima već dvadeset godina započinju naše emisije, s duhovnom porukom, preko radio postaje Sinj.

Radio Sinj, (od 1. rujna 2006. god. HIT radio), od svoga osnutka (kolovoz 1991. god.) do danas bio je i ostao otvoren za duhovnu misao, prigodnu religioznu poruku ili pastoralno obavijest za brojne slušatelje. Možemo slobodno ustvrditi da je ova postaja revno pratila najveća zbivanja u vjerskom životu naše župe i Cetinske krajine. Od mise polnoćke, za Božić 1991. god, koja je slavljena, zbog ratne opasnosti, na improviziranom oltaru u studiju radio Sinja, božićnih i uskrsnih slavlja, proslave blagdana Velike Gospe, devetnice za Veliku Gospu te korizmenih petaka.

Već u jesen 1991. god. na valovima ove postaje počinje tjedno emitiranje radio emisije pod nazivom „Vjerske dimenzije", koje traje sve do danas. Čovjek se osjeti malo zatečenim kad promisli da je do danas broj emitiranih emisija prešao brojku od 1500.

Pokretač i urednik emisije, do godine 1995. bio je fra Bože Vuleta. Od 1995. god. do danas urednik emisije je fra Stipe Šušnjara, s trogodišnjim prekidom od 2003 do 2006. kada je emisiju uređivao fra Neven Pavlinušić.
Prve četiri godine emisija je trajala sat vremena. Od 1995. god. emisija traje pola sata. Redovito se emitira u nedjeljom u 8.30 sati i re-emitira u 19 sati. Okvir emisije, koji je postavljen 1995., ustalio se sve do danas. Četiri su bitna dijela emisije: 1) prigodni uvod u emisiju, 2) religiozno-pedagoško razmišljanje, 3) čitanje nedjeljnog evanđelja i homilija na evanđeosku temu, 4) završna misao na kraju emisije. Nakon svake cjeline emitira se glazbeni broj s duhovnim sadržajem.

Radio-emisija "Vjerske dimenzije" emitira se na HIT radiju (104,9 MHz i 92,2 MHz) nedjeljom u 8.30 h.

Sadržaj prvog dijela emisije ponekad se mijenjao, ovisno o prilikama i raspoloženjima, ponekad uvjetovan diktatom vremena, katkada sukladno liturgijskom kalendaru, a katkada nekoj drugoj prigodi u životu Crkve. Tako smo imali seriju emisija koje su predstavile župne zajednice našeg dekanata. Posebno smo posvetili pažnju posjetima sv. Ivana Pavla II. našoj Domovini, kao i proslavi velikog jubileja – 2000. godina od Kristova rođenja. Prigodom proglašenja blaženim Alojzija Stepinca, Ivana Merza te Marije Petković, posvetili smo seriju emisija i njihovim likovima. Obilježili smo nizom razmišljanja i godinu sv. Pavla Apostola... Naravno, svake godine kraj srpnja i početak kolovoza ima obilježja proslave svetkovine Velike Gospe, koja se u Sinju slavi kao Gospa Sinjska.

Neizostavne su bile i teme o sakramentalnom životu, molitvi, Božjim zapovijedima. Isto tako, stotinjak emisija bilo je obilježeno pedagoškim temama, kojima je cilj bio potaknuti slušatelje na razmišljanje o osobnoj izgradnji kao i odnosu prema članovima obitelji i društvu u kojem živimo.

Za dugi niz godina emitiranja ove emisije zaslužni su vjerni slušatelji, koji svojim poticajima i izjavama, što im znači ova emisija jednostavno nisu dali pravo da posustanemo. Osluškujući pojedina svjedočenja možemo ustvrditi kako su, ponekim vjernim slušateljima „naše" radio postaje, upravo spomenute emisije bili jedina komunikacija s religioznim.

Zahvalnost u pripremi i realizaciji ove emisije zaslužuju mnogi suradnici, od njezinih početaka do danas. Teško ih je sve spomenuti, no moramo spomenuti Helenu Balajić, koja već 19 godina surađuje i priprema svoj prilog (s prekidom od 2003.-2006. god.). Njezina postojanost zaslužuje svaku pohvalu. Isto tako tehnički urednik Petar Dadić. Naravno, zahvalnost dugujemo i direktoru HIT radija Jošku Kontiću kao i svim djelatnicima radija na njihovoj otvorenosti i uslužnosti.

(Objavljeno: 5. 3. 2018.)