Franjevački samostan i crkva Gospe Sinjske u Sinju pišu povijest dugu već preko 300 godina. Brojni ugledni franjevci do sada su tu živjeli i djelovali te ostavili velik utjecaj na razvoj vjerskog i kulturnog života. Od 17. srpnja 2019. samostan će okrenuti novu stranicu. I to odlaskom petorice i dolaskom sedmorice nove franjevačke braće

Stoga su se oni koji odlaze na nove službe u nedjelju 14. srpnja, Sv. misom u 11.30 sati, oprostili od župe i župljana. Misom je predsjedao i propovijedao fra Joško Kodžoman, uz koncelebraciju 11 svećenika. Od župljana su se oprostili: fra Petar Klapež, dosadašnji gvardijan i župni vikar, fra Filip Budić, dosadašnji ekonom samostana i župni vikar koji je posluživao Lučane,

fra Lukica Vojković, doasadšnji župni vikar koji je posluživao Glavice, fra Ivica Udovičić, dosadašnji ravnatelj Franjevačkog sjemeništa i profesor na Franjevačkoj gimnaziji u Sinju te fra Josip Repeša, dosadašnji promicatelj duhovnih zvanja i duhovni asistent Frame.

U ovoj Svetoj misi proslavili smo i dva svećenička jubileja: Dijamantnu misu (60 godina svećeništva) fra Gabrijela Jurišića i Zlatnu misu (50 godina svećeništva) fra Stjepana Matića. Na slavlju su sudjelovali i hodočasnici iz Chichaga, a sve je pjesmom pratio zbor mladih s fra Jurom Župićem.

Na kraju mise dosadašnji gvardijan fra Petar Klapež izrazio je zahvalnost na vjernom i radosnom služenju dosadašnjim župnim vikarima i čestitao slavljenicima. Gvardijan je zahvalio i ravnatelju Sjemeništa te pomicatelju duhovnih zvanja, svim suradnicima, kao i svim župljanima, zazvao nad sve da ih i dalje prati zagovor Gospe Sinjske te od svih zamolio oproštenje ako je koga čime uvrijedio.