Nakon devet dana duhovne pripreme za slavlje Marijina Uznesenja Sinjani i njihovi brojni gosti s velikom su radošću dočekali početak crkvenih svečanosti. Proslava je započela već na Vigiliju misom zornicom u 6 sati nakon čega su uslijedila misna slavlja u 7, 8, 9, 10, 11:30, 14, 15, 16, 17, 18 i 21 sat.

Vigilija 2

Najsvečaniji dio dana bilo je skidanje slike Gospe Sinjske s oltara u crkvi pri čemu su gradom odjekivali zvukovi fanfara i crkvenih zvona. Slika je u maloj procesiji prenesena iz Svetišta na Trg dr. Franje Tuđmana gdje se u 18 sati održalo središnje misno slavlje. Euharistijskim slavljem je predsjedao nadbiskup Giorgia Lingua, apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj, uz koncelebraciju nadbiskupa Ante Jozića, apostolskog nuncija u Bjelorusiji, provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marka Mrše, gvardijana i upravitelja Svetišta Gospe Sinjske fra Marinka Vukmana, župnika Župe Gospe Sinjske fra Antonia Mravka, župnika Župe Mertojak- Split don Vjenceslava Kujundžića, fra Siniše Balajića, fra Frane Delića i don Mladena Delić. Dolaskom procesije s Gospinom slikom na oltar uslijedilo je pjevanje Pohvala u čast Čudotvorne Gospe Sinjske. Potom je počelo euharistijsko slavlje.

Vigilij 1

U homiliji je nadbiskup Lingua naglasio značenje blagdana Marijina uznesenja na nebo kao i značenje Uznesenja za nas vjernike. Istakao je primjer blažene Chiare Luce Badano koja je proglašena blaženom 2010. godine. Proglašena je blaženom jer je znala prihvatiti volju Božju što je najbolje pokazala tijekom kušnje bolesti koju je proživljavala s ljubavlju i u potpunom prihvaćanju. Svi mi možemo postati sveti, svi možemo biti poput Marije. Ako budemo živjeli tako bit ćemo u punini radosti, u najvećem nutarnjem miru, pa makar morali proći i dolinom suza, zaključio je nadbiskup Lingua. 

Vigilija 3

Na kraju svete mise okupljenima se obratio fra Marinko Vukman, gvardijan i upravitelj Svetište. Zahvalio se nadbiskupu Lingui što je predvodio misno slavlje te svima onima koji su na bilo koji način angažirani u proslavi nebeske Majke. Fra Marinko je naglasio da se hrvatska povijest ne može zamisliti bez uloge katoličke Crkve i kršćanstva koji su duboko utkani u biće hrvatskog naroda. Isto tako, kaže fra Marinko, povijest ovog kraja neraskidiva je i nezamislivo vezana uz franjevački samostan i Svetište Gospe Sinjske. Blažena Djevica Marija dio je identiteta svake obitelji u Cetinskoj krajini i malo je koji narod u Europi pobožan Mariji kao hrvatski, rekao je fra Mladen.

Slika Gospe Sinjske na kraju euharistijskog slavlja uz zvukove fanfara vratila se na svoje uobičajeno mjesto u sinjskoj crkvi.

*****

Propovijed Apostoskog nuncija 

FOTOGRAFIJE - KLILNI