crkva17Splitsko-makarski nadbiskup uputio je okružno pismo o sprovodnoj praksi i običajima. Sadržaj pisma prenosimo u cijelosti te pozivamo sve župljane da se vjerno pridržavaju navedenih uputa i smjernica.

Pokojne članove župne zajednice neprestano povjeravamo Božjem milosrđu, koje izobilno djeluje u Kristovoj Crkvi.

crkva5Poštovani posjetitelji, dragi župljani,

dosnosimo vam nekoliko obrazaca koje koristimo u župnoj administraciji. Uvidom u obrasce lakše ćete komunicirati s pastoralnim osobljem.

sakrament zenidbeDonosimo upute za sakrament vjenčanja. Ovdje možete pronaći upute za daljnju, bližu i neposrednu pripravu, kao i za samo slavlje sakramenta.

sakrament vjencanjaBrak se zasniva ženidbenim savezom ili neopozivom obostranom privolom kojom se supruzi jedno drugome slobodno i uzajamno predaju i primaju. A to jedinstveno sjedinjenje muškarca i žene kao i dobro djece iziskuje potpunu vjernost bračnih drugova i nerazrješivo jedinstvo veze.

sakrament krstenjaOni koji se krste uraštaju u sličnost smrti Kristove, ukopavaju se zajedno s njime u smrt, s njime zajedno, u njemu, oživljuju i uskrsavaju. U krštenju se polijevanjem vodom u ime Presvetoga Trojstva duhovno preporađa stvorenje i postaje članom mističnoga Kristova Tijela oslobađajući se istočnoga grijeha, a i svih drugih grijeha.

sakrament krizmeKrštenici u sakramentu potvrde primaju neizreciv Dar, samoga Duha Svetoga. Obilježeni pečatom tog sakramenta „još su savršenije vezani uz Crkvu i tako su više obvezni da kao pravi Kristovi svjedoci riječju i djelom šire i brane vjeru“.

sakrament ispovijediGospodin Isus Krist ustanovio je poseban sakrament pokore za oproštenje grijeha počinjenih nakon krštenja. Kristov učenik koji, nakon grijeha, potaknut Duhom Svetim, pristupa sakramentu pokore, treba da se prije svega svim srcem obrati Bogu. To nutarnje obraćenje srca obuhvaća kajanje za grijeh i odluku za novi život.

bolesnicko pomazanjeSveto bolesničko pomazanje, kako ispovijeda i uči Katolička crkva, jedan je od sedam sakramenata Novoga zavjeta, ustanovljen od Krista, našega Gospodina. Evanđelja govore da se Isus često susretao s bolesnicima i da ih je liječio. Dao je svojim učenicima vlast da na bolesnike polažu ruke, da ih mažu uljem, liječe i ozdravljaju.

sedam sakramenataSakramenti su znakovi Božje ljubavi upućene čovjeku. Najveća Božja ljubav očitovana je u darivanju vlastitoga Sina Isusa Krista, koga je poslao na svijet da živi, umre i donese spasenje svakom čovjeku. Preko sakramenata Krist je i dalje prisutan u svojoj Crkvi.