U ponedjeljak, 17. rujna 2018., sinjsko bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) imalo je slavlje doživotnog i privremenog zavjetovanja. Zavjetovanje je slavljeno na blagdan Rana sv. Franje, a članovi mjesnog bratstva zavjetovali su se pod misnim slavljem u crkvi Gospe Sinjske. Euharistijskim slavljem u 18 sati predsjedao je fra Petar Klapež, sinjski gvardijan i mjesni duhovni asistent.

Kako obrednik zavjetovanja i nalaže, ministra Mara Filipović Grčić prozvala je braću i sestre koji se imaju zavjetovati, doživotno ili na godinu dana. Članovi mjesnog bratstva pristupili su pred oltar i pročitali obrazac zavjetovanja, čime su pred Crkvom obećali u svakodnevnom životu nasljedovati život i primjer sv. Franje Asiškog (1182.-1226.). Doživotne zavjete dali su: Ante Katić, Dujo Boko, Nevenka Matić i Nada Bilić. Privremene zavjete na godinu dana dali su supružnici Mira i Ivan Budimir. Ulogu svjedoka za vrijeme zavjeta vršile su Mirjana Vitić i Marija Buljan, trajno zavjetovane sestre mjesnog bratstva OFS-a.

zavjetovanje ofs sinj 2018

Fra Petar je u propovijedi istaknuo da je na taj dan 1224. god. sv. Franjo na brdu La Verni obilježen Isusovim ranama, stigmama. U molitvi i postu primio je stigme, svete rane Gospodinove na svom tijelu, od kojih je ona na desnom boku stalno krvarila. Nakon ovoga velikog, tajanstvenog i svetog događaja živio je još dvije godine. Svete su rane ili stigme izvanredni milosrdni Božji dar. Po sebi, one nisu ni znak, niti uvjet svetosti. Bog ih daje kome hoće – da nagradi ili da probudi samog odabranika ili druge ljude.

Slavlju su nazočila 43 člana mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda, simpatizeri Sveca iz Asiza te župljani. Liturgijsko pjevanje animirao je pjevački zbor. Fra Petar je na kraju slavlja čestitao nazočnima blagdan Rana sv. Franje, posebno slavljenicima, te im preporučio da svjedoče riječ Božju i da poslanje svjetovnih franjevaca vrše ponosno i sa žarom. Poslije misnog slavlja i zajedničkog fotografiranja nastavljeno je s druženjem i okrepom u samostanskoj konobi.