Članovi Splitsko-dubrovačkoga područnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Leopold Bogdan Mandić“ hodočastili su, u prigodi 300. obljetnice čudesne obrane Sinja, Gospi Sinjskoj u Sinj, u subotu, 15. studenoga 2014. Na hodočašću u Sinju sudjelovalo je ukupno 198 članova Područnoga bratstva, te s. M. Janja Jurman, mjesna predstojnica samostana sestara Družbe kćeri milosrđa u Blatu i s. M. Leopolda Tomić, ekonoma samostana sestara Družbe kćeri milosrđa u Blatu; fra Stipe Nimac, područni duhovni asistent i pročelnik vijeća za OFS i Frame Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja; fra Petar Klapež, duhovni asistent mjesnoga bratstva OFS-a „Gospe Sinjske“; fra Jakov Udovičić, duhovni asistent Mjesnog bratstva OFS-a u Vinjanima i fra Filip Budić, duhovni asistent Mjesnoga bratstva OFS-a Gospe od Skalica u Omišu: Ukupno nas je bilo 204.Iz Imotske krajine autobusom je hodočastilo 63 hodočasnika i duhovni asistent fra Jakov Udovičić. Po bratstvima: Imotski 17, Podbablje 20, Zmijavci 3, Runović 3 i Vinjani 20 hodočasnika.

Iz Splita autobusom je hodočastilo 40 hodočasnika. Po bratstvima: Gospa od Zdravlja 20, Gospa od Pojišana 5, sv. Frane 5, Sveta Obitelj 8 i Trogir 2 hodočasnika.

Iz Splita Mjesno bratstvo OFS-a „Blagovijest“, Trstenik hodočastilo je 14 hodočasnika i fra Stipe Nimac, duhovni asistent istoga bratstva. Hodočastili su osobnim autima.

S otoka Korčule autobusom je hodočastilo 35 hodočasnika i 2 časne sestre, s. M. Janja Jurman, mjesna predstojnica samostana sestara Družbe kćeri milosrđa u Blatu i s. M. Leopolda Tomić, ekonoma istoga samostana.

Iz Dubrovnika autobusom je hodočastilo 20 hodočasnika. Po mjesnim bratstvima: Mala braća – Dubrovnik 7, Lapad – Dubrovnik 3, Rožat 3 i Cavtat 7 hodočasnika.

Iz Omiša osobnim autima hodočastilo je 8 hodočasnika i fra Filip Budić, duhovni asistent.

Iz Makarske hodočastila je 1 hodočasnica.

Iz mjesnoga bratstva OFS-a Sinj bilo je 15 članova i fra Petar Klapež, duhovni asistent.

Iz mjesnoga bratstva Brnaze kod Sinja bile su 2 članice.

Program hodočašća odvijao se ovim slijedom: Članovi Mjesnoga bratstva franjevačkoga svjetovnoga reda OFS-a „Gospe Sinjske“ na čelu sa sestrom Marom Filipović, ministrom i fra Petrom Klapežom, gvardijanom i duhovnim asistentom primali su nas, kako su pojedina Mjesna bratstva pristizala bilo autobusima bilo osobnim autima u prostoru nekadašnje zgrade klasične gimnazije. Pripremili su vrlo bogati doručak i iskazali se kao pravi domaćini sa svojom osebujnom sinjskom franjevačkom gostoljubivošću i gostoprimstvom.

Potom smo svi pošli u crkvu Gospe Sinjske gdje je fra Petar Klapež, gvardijan i duhovni asistent zaželio svima dobrodošlicu te održao jako dojmljivo i aktualno predavanje o temi „Aktualnost Gospe Sinjske nekad i danas“.  Ukazao je da su u vremenskom razmaku od 1715. do 2015. Gospa Sinjska i Sinj odigrali jako važnu ulogu ne samo na mjesnoj (lokalnoj) nego i na nacionalnoj i internacionalnoj razini, i to ne samo na religioznom nego i na odgojno-obrazovnom i kulturnom području. Sinj kao hodočasničko mjesto i pobožnost Gospi Sinjskoj i danas odgajaju i obrazuju našega čovjeka za odraslu i punoljetnu vjeru kako bi naš čovjek i čovjek našega vremena i našega prostora odgovorio zahtjevima ovoga vremena i ovoga prostora u kojemu živi i djeluje, istaknuo je fra Petar.

Nakon domaćina fra Petra sve prisutne pozdravio je brat Darijo Tolić, područni ministar. Zahvalio je domaćinima, članovima mjesnoga bratstva Gospe Sinjske i sestri Mari Filipović, ministri i fra Petru, gvardijanu i duhovnom asistentu. „Mi, članovi područnoga Bratstva OFS-a željeli smo pokazati i ukazati prvom i drugom Franjevačkom redu te našoj mjesnoj Crkvi da smo i mi konstitutivni i nezaobilazni subjekt Franjevačke obitelji. Htjeli smo se uključiti prigodno i u ovaj veliki jubilej 300. obljetnicu čudesne obrane Sinja i kao područno bratstvo dati svoj ljudsko-kršćanski i franjevački obol“ – istaknuo je u svom pozdravnom govoru brat Darijo.

Slijedio je pozdravni govor sestre Mare Filipović, ministre Mjesnoga bratstva „Gospe Sinjske“. Ona je, puna radosti i franjevačke jednostavnosti, pozdravila hodočasnike – svjetovne Franjevce, područnoga Bratstva, ovim riječima: „Drage sestre i braćo Franjin i naš pozdrav 'mir i dobro'! Povodom ovoga hodočašća Područnoga Bratstva u naš grad Sinj, zapade me velika čast da vas pozdravim i da vam uputim nekoliko rečenica. Kao prvo, želim vam dobrodošlicu kao i ugodan boravak u našem svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske. Pozdravljam fra Stipu Nimca, područnoga duhovnog asistenta, fra Petra Klapeža, asistenta mjesnoga brastva „Gospe Sinjske“, fra Jakova Udovičića, duhovnog asistenta Mjesnog bratstva u Vinjanima, fra Filipa Budića, gvardijana i duhovnoga asistenta mjesnoga bratstva samostana Gospe od Skalica u Omišu, brata Darija Tolića, područnog ministra i sve članove i simpatizere Franjevačkoga svjetovnoga reda Splitsko-dubrovačkoga područja. Mi, članovi mjesnoga bratstva franjevačkoga svjetovnoga reda 'Gospe Sinjske' iz Sinja radosna srca i otvorene duše svesrdno smo prihvatili Vašu želju da vas ugostimo u našem gradu i svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske. Godina Gospodnja 2015. jako je važna za cijelu Cetinsku krajinu. Obilježava se 300. godišnjica od čudesne obrane našega grada. Mi Sinjani i Cetinjani uvjereni smo da je Sinj od Turaka obranila pomoć Božja i zagovor naše Gospe Sinjske. Vjerujemo da nas i danas čuva dobri Bog i naša Majka, Gospa Sinjska.

Srce mi zaigra kad vidim koliko vas je došlo da se pomolite pred slikom naše i vaše Majke, Čudotvorne Gospe Sinjske. Vjerujem da će vam molitve biti uslišane.

Naše Mjesno bratstvo OFS-a 'Gospe Sinjske' formirano je u ovom obliku 30. ožujka 2010. s 10 članova. (Postojalo je mnogo desetljeća i prije. Bilo je veoma aktivno te, prema zapisima, ostavilo duboke tragove u Sinju). Danas naše mjesno bratstvo broji 21 trajno zavjetovanih, 7 s obnovljenim zavjetima i 7 primljenih (u novicijatu). Imamo i desetak simpatizera“.

Sestra Mara, mjesna ministra iznijela je u kratkim crtama život i rad u Mjesnom bratstvu OFS-a „Gospe Sinjske“ u Sinju. „Unutar našega Mjesnoga bratstva, uz redovite odgojno-obrazovne susrete, djeluju i tri sekcije: molitvena, ekološka i karitativna“, istaknula je sestra Mara, ministra.

Svoj pozdravni govor sestra Mara, ministra završila je ovim riječima: „Zahvaljujem našoj Majci, Čudotvornoj Gospi Sinjskoj za sve milosti koje smo primili po njezinu zagovoru, a sv. Franjo neka nas i nadalje vodi na našem Franjevačkom životnom hodu. Mir i dobro!“

Nakon predavanja i pozdrava slijedila je procesija na čelu s Kristovim križem i zastavom Gospe Sinjske. Križ je nosila sestra Ivanka Malbaša, blagajnica u Mjesnom bratstvu Brnaze kod Sinja, a zastavu sestra Nada Bešlić, članica mjesnoga bratstva „Gospe Sinjske“. U procesiji su sudjelovala i četiri duhovna asistenta (fra Petar Klapež, fra Jakov Udovičić, fra Stipe Nimac i fra Filip Budić), obučeni u misno ruho. Potom je započeo središnji događaj cjelokupnoga hodočašća, a to je sv. Misa. Nakana mise je bila za sve žive i preminule članove Splitsko-dubrovačkoga područnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnoga reda (OFS) „Leopold Bogdan Mandić“ te za sve žive i preminule duhovne asistente istoga Bratstva. Sva milostinja darovana za vrijeme ove mise namijenjena je najsiromašnijoj obitelji u župnoj zajednici Gospe Sinjske u Sinju.

Misu je predslavio i propovijedao fra Stipe Nimac, područni duhovni asistent, a suslavitelji su bili duhovni asistenti fra Petar Klapež, fra Jakov Udovičić i fra Filip Budić. Prvo čitanje (Ef 2, 4-10) pročitala je sestra Zdenka Filipović Grčić, voditeljica formacije OFS-a Gospe Sinjske, Pripjevni psalam (Ps 103) pročitala je sestra Mirjana Vitić, zamjenica ministre OFS-a Gospe Sinjske, Evanđelje (Lk 1, 39-55) je navijestio fra Jakov Udovičić, duhovni asistent OFS-a u Vinjanima. Molitvu vjernika predmolila je sestra Anđelka Čatlak, blagajnica OFS-a Gospe Sinjske. Fra Stipe je temeljio svoju propovijed na uvijek aktualnoj temi „Povijesti spasenja“ u koju je utkao dva bitna čimbenika koji su obilježili, obilježavaju i obilježavat će svetište čudotvorne Gospe Sinjske i njezino tristoljetno postojanje. Potom je istaknuo temelj nove evangelizacije i zahtjev da Franjevački svjetovni red bude i biva u službi reevangelizacije i nove evangelizacije.

„Gospina slika koja se štuje u Svetištu u Sinju donesena iz susjedne Bosne, točnije iz Rame, iz franjevačkoga samostana na Šćitu 1687. godine, potom migracija naroda s fratrima iz Srednje Bosne u oslobođenu Sinjsku krajinu, prvi je čimbenik memorije“ – istaknuo je fra Stipe. Isto tako, „događaj za štovanje Gospine slike i za Svetište u Sinju jest obrana Sinja od pokušaja osmanlijske vojske da ponovno osvoji Sinj 1715. godine, drugi je čimbenik memorije. Obrana se dogodila u čudesnim okolnostima. Mali broj branitelja uspio se oduprijeti nadmoćnoj osmanlijskoj vojsci. Uspjeh obrane, narod i fratri, pripisali su Božjoj pomoći koju su branitelji i narod izmolili pred slikom Majke od milosti, kako se tada nazivala slika Gospe Sinjske. Vjera u Božji zahvat po Marijinu zagovoru u tom događaju bila je nedvojbena i čvrsta. To su dva čimbenika koji počivaju u samim temeljima hodočasničke tradicije Gospi Sinjskoj i koja treba nositi u svojoj memoriji svaki hodočasnik kada dolazi u ovo Marijansko svetište“, – naglasio je fra Stipe.

Fra Stipe je nastavio obradom pojma i temelja „nove evangelizacije“. „Nova evangelizacija” jest hrabrost za krčenje novih putova kao odgovor na nove okolnosti i uvjete s kojima se Crkva suočava u svojem naviještanju i življenju evanđelja u današnje vrijeme. Ona nas poziva da se uključimo u dijalog sa svijetom, ne tako što ćemo ostati zatvoreni u svoje zajednice i ustanove, nego prihvaćajući izazov da budemo dio tih stvarnosti tako što ćemo govoriti i svjedočiti u tim područjima, iznutra. 'Nova evangelizacija' znači osobnu obnovu po uzoru na Pavlov gorući stav koji obznanjuje:'Jao meni ako evanđelja ne navješćujem' (1 Kor 9,16).

„Oni koji su istinski upoznali Krista, ne mogu to držati za sebe, moraju ga obznanjivati. Prema tome, ne radi se o smišljanju nekog 'novog programa'. Program već postoji: to je plan koji se nalazi u evanđelju i u živućoj tradiciji, isti kao i uvijek. Prije svega, njegovo je središte sam Krist, kojega moramo upoznati, zavoljeti i nasljedovati tako da u njemu možemo živjeti život Trojstva te s njime preobražavati povijest sve do njezinog konačnog ispunjenja u nebeskom Jeruzalemu.

To je program koji se ne mijenja u prekretnicama vremena i kultura, iako ne zanemaruje ni vrijeme ni kulturu radi istinskog dijaloga i učinkovite komunikacije“ (Ivan Pavao II., Novo millennio ineunte, KS, Zagreb 2001., br. 29.).

Naše poslanje, poslanje Franjevačkoga svjetovnog reda, poslanje svjetovnih franjevaca, u franjevačkoj obitelji, u Crkvi uopće i u društvu u kojem žive i djeluju, i to «ad intra» i «ad extra» (prema unutra i prema vani), fra Stipe je temeljeći se na sadržaju pripremnog dokumenta XIII. Generalnog kapitula Franjevačkoga svjetovnoga reda održan u Brazilu (Tema «Evangelizirani da bi evangelizirali»), i na poruci Ivana Pavla II., kapitularcima, potaknuo članove Područnog Bratstva:

«[…] Sad morate gledati u budućnost i isploviti na pučinu: Duc in altum! (Lk 5,4)

Crkva očekuje od jedinstvenog Franjevačkoga svjetovnog reda veliku uslugu za Kraljevstvo Božje u današnjem svijetu. Ona želi da Franjevački svjetovni Red bude uzor organskog, strukturnog i karizmatskog jedinstva na svim razinama tako što će se prikazati svijetu kao 'zajednica ljubavi' (Pravilo OFS-a 22). Od vas, svjetovnih franjevaca, Crkva očekuje hrabro i dosljedno svjedočenje kršćanskoga i franjevačkoga življenja koje teži izgradnji bratskijega i evanđeoskijega svijeta za ostvarenje Kraljevstva Božjega. […]

Pozvani ste dati svoj vlastiti doprinos, nadahnuti osobom i porukom sv. Franje Asiškoga, u požurivanju dolaska civilizacije u kojoj će biti moguće da uistinu zažive dostojanstvo ljudske osobe, suodgovornost i ljubav. Morate produbljivati istinske temelje sveopćeg bratstva i svuda stvarati duh gostoprimstva i bratstva. Čvrsto se odupirite svakoj vrsti zloupotrebe, diskriminacije i marginalizacije te stava nezainteresiranosti za druge. Svjetovni franjevci, živite svoj poziv pripadnosti Crkvi i društvu kao neodvojivimstvarnostima. Stoga ste prije svega pozvani da osobno svjedočite tamo gdje živite: 'prije svega: u (svom) obiteljskom životu; na (svom) poslu; u (svojim) radostima i žalostima; u (svom) druženju sa svim muškarcima i ženama, braći i sestrama istoga Oca; u (svojoj) prisutnosti i sudjelovanju u životu društva; u (svojim) bratskim odnosima prema svim stvorenjima' (GK OFS-a 12,1). Od vas se možda neće tražiti mučeništvo u krvi, ali će se sigurno tražiti svjedočanstvo dosljednosti i stalnosti u izvršavanju krsnih obećanja koja ste obnovili i potvrdili zavjetovanjem u Franjevačkom svjetovnom redu“(Ivan Pavao II., 22. studenoga 2002., Međunarodni kapitul OFS-a).

„Ne dopustimo da nam se ukrade misijski zanos!“ (Evangelii Gaudium, br. 80); „Ne dopustimo da nam se ukrade radost evangelizacije!“ (Evangelii Gaudium, br. 83); „Ne dopustimo da nam se ukrade nada!“ (Evangelii Gaudium, br. 86); „Ne dopustimo da nam se ukrade zajedništvo!“ (Evangelii Gaudium, br. 92); „Ne dopustimo da nam se ukrade evanđelje!“ (Evangelii Gaudium, br. 97); „Ne dopustimo da nam se ukrade ideal bratske ljubavi!“ (Evangelii Gaudium, br. 101); „Ne dopustimo da nam se ukrade misionarska snaga!“ (Evangelii Gaudium, br. 109).

„Čudotvorna Gospa Sinjska neka nam bude i biva uzor reevangelizacije i nove evangelizacije te da u životu hrabrije živimo evanđelje“, naglasio je fra Stipe.

Fra Stipe je propovijed zaključio sadržajnom i poticajnom molitvom u kojoj je sv. Franjo, utemeljitelj Franjevačke obitelji (prvi, drugi i treći red), crpio i dobivao svekoliku milost i snagu: “Svemogući, vječni, pravedni i milosrdni Bože, daj nama, svjetovnim franjevcima, članovima Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda 'Sv. Leopolda Bogdana Mandića' da poradi tebe činimo ono što znamo da ti hoćeš i da uvijek hoćemo što se tebi sviđa; da iznutra očišćeni, iznutra prosvijetljeni i ognjem Duha Svetoga raspaljeni, mognemo slijediti stope tvoga ljubljenoga Sina, Gospodina našega Isusa Krista i samo tvojom milošću doći k tebi, Svevišnji, koji u savršenom Trojstvu i jednostavnom Jedinstvu živiš i kraljuješ i slavljen si kao svemogući Bog po sve vijeke vjekova. Amen.”(Obrednik Franjevačkog svjetovnog reda, Na završetku susreta, Brat Franjo, Zagreb, 2001. str. 45).

Poslije svete mise svi članovi Područnoga bratstva sa svojim duhovnim asistentima načinili su zajedničku fotografiju, ispred spomenika Gospe Sinjske (Autor: Josip Marinović, sljednik „Kršinićeve škole“, Zagreb) za svoj osobni album, album Mjesnih bratstava i album Područnoga bratstva, kao i uprava samostana, župe i svetišta Gospe Sinjske za svoj album za svjedočanstvo onima koji dolaze iza nas. Fotodokumentaciju cijeloga jubilejskoga hodočašća Područnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnoga reda „Sv. Leopolda Bogdana Mandića“ načinio je fra Antonio Mravak, župski vikar u župi Gospe Sinjske.

Poslije mise, prema programu, slijedio je posjet i obilazak samostanskoga muzeja (Arheološka i druge zbirke franjevačkoga samostana u Sinju). Znalački, informativno, odgojno i obrazovno tumačio je gvardijan fra Petar Klapež.

Nakon posjete muzeja bio je ručak.
Poslije ručka slijedila je zadnja točka programa, pobožnost „Put križa“ koju su predvodili fra Antonio Mravak, župski vikar u Sinju i fra Filip Budić, duhovni asistent i gvardijan u samostanu Gospe od Skalica u Omišu. Hodočasteći od prve do četrnaeste postaje, moleći, meditirajući i pjevajući dospjeli smo do posljednje postaje, do vrha tvrđave staroga grada Sinja i spomen-crkve Gospe Sinjske te vjerom, nadom i ljubavlju posvjedočili da smo vjernici ne samo Velikoga petka nego i Uskrsa, uskrsni vjernici.
Nakon zadnjeg čina našega jubilejskoga hodočašća „križnog puta“ i blagoslova s Kristovim križem kojega je podijelio fra Filip Budić, brat Darijo, područni ministar zahvalio je svim sudionicima jubilejskoga hodočašća, a fra Stipe Nimac, područni duhovni asistent zahvalio je pojedinačno domaćinima, svim franjevcima samostana, župe i svetišta Gospe Sinjske na čelu s fra Petrom Klapežom, gvardijanom i duhovnim asistentom, članovima Mjesnog bratstva „Gospe Sinjske“ na čelu sa sestrom Marom Filipović, ministrom, fra Antoniju Mravku, župnom vikaru za vođenje pobožnosti „Put križa“ i fotografiranje, duhovnim asistentima fra Jakovu Udovičiću i fra Filipu Budiću. Na kraju je fra Stipe istaknuo i izrazitu i požrtvovnu ulogu fra Jakova Udovičića, „tihog pregaoca“ u stvaranju i promidžbi Franjevačkoga svjetovnoga reda i Frame u Franjevačkoj Provinciji Presvetoga Otkupitelja, posebno u župi i samostanu sv. Franje Asiškoga u Imotskom i u župama koje su povjerene Franjevcima Presvetoga Otkupitelja u Imotskoj krajini. Fra Stipe mu je zahvalio u ime svih nazočnih.

Uzajamno pozdravljajući jedni druge razišli smo se s odlukom da ćemo u svojim Mjesnim bratstvima „ad intra“ i „ad extra“ naviještati i svjedočiti „mir i dobro“.

Moramo spomenuti i jednu posebnost i rijetkost: Mjesno bratstvo OFS-a „Gospe Sinjske“ na čelu sa sestrom Marom Filipović, ministrom i fra Petrom Klapežom, duhovnim asistentom ugodnu su nas sve iznenadili s jubilejskom spomen-sličicom (otisnut je TAU na kojem piše: „OFS-Sinj“ na jednoj strani; slika „Gospe Sinjske“ i datum „U Sinju, 15. 11. 2014.“ na drugoj strani te na naličju jako lijepi križ stvoren od kamenčića) koju su darovali svakom članu područnoga bratstva. Autori ovoga „djela/dara“ su sami članovi mjesnoga bratstva „Gospe Sinjske“ iz Sinja. Hvala im i čestitamo!

 

 • image001
 • image002
 • image003
 • image004
 • image005
 • image006
 • image007
 • image008
 • image009
 • image010
 • image012
 • image013
 • image014
 • image015
 • image016
 • image017
 • image018
 • image019
 • image020
 • image021
 • image024
 • image025
 • image026
 • image027
 • image028
 • image029
 • image030
 • image031
 • image032
 • image033
 • image034
 • image035
 • image036