U petak, 13. kolovoza 2021. god., u Svetište Gospe Sinjske hodočastili su Sinjani – Varošani i Podvarošani. Domaćini su u ranim satima počeli pristizati u svoju crkvu, gdje su se mnogi ispovijedili te duhovno pripravili za euharistijsko slavlje. U samostanskom dvorištu je slavljena sveta misa koju su najavili zvuci zvona i orgulja.

1-opt 2


Euharistijskim slavljem predsjedao je fra Siniša Balajić, propovjednik u devetnici. Koncelebrirali su: fra Perica Maslać, sinjski župnik, fra Marko Domazet Lošo i don Darko Poljak. Asistirali su bogoslovi, a liturgijsko pjevanje animirali su pjevači iz zbora Gospe Sinjske.

 

2-opt 2


Fra Siniša je propovijedao o istinskom smislu zahvaljivanja u primjeru Blažene Djevice Marije kroz molitvu. Na kraju euharistijskoga slavlja hodočasnike je pozdravio fra Ante Čovo, gvardijan i upravitelj Svetišta. "Posvetnu molitvu" župe predvodio je Župnik.

3-opt 2


Na svoj zavjetni dan stigli su vjernici iz župa Hrvace, Potravlje-Satrić-Maljkovo, Zelovo, Tijarica-Kamensko, Vrlika, Dugi Rat i Jesenice. S molitvom i pjesmom na usnama mnogi hodočasnici iz spomenutih župa ustali su još za mraka i krenuli pješice put najvećeg marijanskog svetišta hrvatskog naroda, moliti i obnoviti svoj zavjet Bogu i nebeskoj Majci. Ovaj se puk redovito ispovijeda o svetkovini Velike Gospe, pa je neobična radost vidjeti toliko mnošto skrušenih duša koje po sakramentu ispovijedi zadobivaju pomirenje s Bogom i ljudima.

4-opt 2

Dvorište Svetišta ispunjeno vjernicima koji u tišini i skrušenosti čekaju zvuk zvona, koji pozivaju za početak svete mise.
Euharistijskim slavljem predsjedao je fra Siniša Balajić. Koncelebriralo je 12 svećenika: fra Neven Pavlinušić, župnik Hrvaca, fra Tino Labrović, župnik Potravlja, fra Malden Prolić, župnik Vrlike, don Bože Ćubelić, župnik Dugog Rata, don Toni Šinković, župnik Jesenica, kao i svećenici rodom iz navedenih župa: fra Nediljko Tabak, fra Mate Matić, fra Stipe Bešlić, fra Joško Kodžoman, fra Pavao Vučković i fra Šimun Markulin.

 

5-opt 2


Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor iz Hrvaca. Na kraju euharistijskog slavlja hodočasnicima se obratio fra Ante Čovo, gvardijan i upravitelj Svetišta. Srdačno je pozdravio svećenike i mnogobrojne župljane koji su stigli na zavjet nebeskoj Majci. "Posvetnu molitvu" predvodio je župnik Hrvaca.

6-opt 2