Među posljednjima na svoj zavjetni dan stigli su vjernici iz župa Hrvace, Potravlje-Satrić-Maljkovo, Zelovo, Tijarica-Kamensko i Okrug (Čiovo). S molitvom i pjesmom na usnama mnogi hodočasnici iz spomenutih župa ustali su još za mraka i krenuli put najvećeg marijanskog svetišta hrvatskog naroda, moliti i obnoviti svoj zavjet Bogu i nebeskoj Majci. Ovaj se puk redovito ispovijeda o svetkovini Velike Gospe, pa je neobična radost vidjeti toliko mnošto skrušenih duša koje po sakramentu ispovijedi zadobivaju pomirenje s Bogom i ljudima. Sinjsko svetište tako se na karti katoličke Hrvatske pokazuje kao živo vrelo milosrđa i utjehe, mjesto gdje se spajaju nebo i zemlja. Svjesni svojega poslanja u "Godini milosrđa", oci franjevci nastoje još više biti živi znak prisutnosti Božje među ljudima i ponizni djelitelji njegova milosrđa.  

hodocasce hrvace potravljeHodnici, skale, korovi, prolazi - sve ispunjeno i svatko u tišini čeka zvuk zvona, koji pozivaju u samostansko dvorište. Otud polazi velika procesija prema "Vratima milosrđa" i crkvi Gospe Sinjske. Na čelu stupa križ, barjak Gospe Sinjske i barjaci župa, ministranti, sjemeništarci, bogoslovi, svećenici, puk Božji. Posredstvom razglasa čuje se zvuk orgulja, pa svi složno pjevaju i hvale Boga u pjesmi. Ulicom bl. Alojzija Stepinca procesija izbija na crkveni portal, velikom mnoštvu 10-ak minuta treba da uđe u crkvu, pa je vrijeme da se započme sa "Slava Bogu na visini".

Euharistijskim slavljem predsjedao je fra Josip Repeša, voditelj Hrvatske katoličke misije Wuppertal (Njemačka). Koncelebriralo je 12 svećenika: mnp. fra Joško Kodžoman, provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja, fra Neven Pavlinušić, župnik Hrvaca, fra Stanko Dotur, župnik Potravlja, don Ivan Babić, župnik Okruga, fra Marinko Vukman, voditelj Hrvatske katoličke župe Main-Taunus/Hochtaunus, fra Nediljko Tabak, župnik Ugljana, fra Mile Marović, župnik Nevesta, fra Stipe Bešlić, župnik Ogorja-Zlopolja, fra Filip Budić, župni vikar Lučana i ekonom samostana, fra Božo Lovrić, fra Pavao Vučković i fra Šimun Markulin

Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor iz Potravlja, a asistirali su bogoslovi i sjemeništarci. Oko 600 hodočasnika pobožno je sudjelovalo na euharistijskom slavlju, pričestili se i ispunili uvjete za dobivanje potpunog oprosta od vremenite kazne za počinjene grijehe. Na kraju euharistijskog slavlja hodočasnicima se obratio fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta. Srdačno je pozdravio svećenike i mnogobrojne župljane koji su stigli na zavjet nebeskoj Majci. Posebno je istakao 300. obljetnicu krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske (1716.-2016.) i središnju proslavu u nedjelju, 25. rujna 2016. god. I HRT će tog dana uživo prenositi euharistijsko slavlje iz Sinja. "Posvetnu molitvu" predvodio je župnik Potravlja, a poslije mise bio je blagoslov nabožnih predmeta. 

Više fotografija - KLIKNI.