Dan poslije svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo misnim slavljem na Gospinom gradu zahvalili smo Bogu za najveće sinjsko slavlje i nebrojene milosti koje je i ove godine udijelio štovateljima i hodočasnicima u Svetište Gospe Sinjske. Euharistijskim slavljem u 7.00 sati predsjedao je fra Antonio Mravak, župni vikar u Sinju i Brnazama. Na staru sinjsku tvrđavu osobito hodočaste sami Sinjani, potomci onih koji su slavne 1715. god., uz Gospin zagovor, obranili Sinj i odbili navale nadmoćne osmanlijske vojske. 

gospin grad zahvalnica 2017

I upravo je to mjesto izvanrednog sjećanja na svetu povijest Sinja i cetinskog kraja, koje i danas snažno progovara svakom hodočasniku i posjetitelju. Franjevci s posebnom pažnjom čuvaju uspomene na milosne događaje od prije 300 godina te s ponosom i danas potiču vjerni narod na čuvanje staroga saveza između neba i zemlje, između božanskog i ljudskog. Jer su upravo hrabri branitelji, po snažnom predanju i vjeri u moćni zagovor Majke od Milosti, odbili predati tvrđavu i obranili je od neprijatelja. Tako je od osmanlijskog polumjeseca praktično obranjena cijela Dalmacija. Od tada se slika Majke od Milosti u ovom kraju i časti pod nazivom "Čudotvorna Gospa Sinjska", danas među Hrvatima poznata i štovana diljem svijeta. U novije vrijeme se i sami lokalitet naziva "Gospin grad", kako bi se još jasnije označila povezanost branitelja i Gospe, upravo One koja je svojom pomoću štitila i zaštitila ovaj kraj te joj danas u zahvalu hodočasti preko 100 tisuća vjernika iz Dalmacije i cijele Hrvatske, kao i susjedne Bosne i Hercegovine.  

gospin grad zahvalnica oltar 2017

Biti dionikom slavlja na Gospinom gradu znači kročiti stazom povijesti naših predaka, koji su vjerom u Boga očuvali prekrasnu Cetinsku krajinu i grad Sinj zauvijek izručili Gospinoj zaštiti. To je naglasio i fra Antonio u misnom slavlju na otvorenom. Liturgijsko pjevanje animirao je fra Frano Bosnić. Na kraju euharistijskog slavlja okupljeni vjernici su zajednički izgovorili Posvetnu molitvu Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, obnovivši još jednom stari zavjet. Neka ovogodišnje slavlje u Sinju bude Bogu na slavu i na očuvanje hrvatskoga nam roda, za kojeg posebno molimo u "Godini očinstva". 

Bogu upravljamo molitve za sve Gospine štovatelje i hodočasnike, za koje se svake subote posebno moli u Svetištu, a svakog 15-tog u mjesecu na Gospinom gradu. 

Više fotografija možete vidjeti na našoj Facebook stranici "Gospa Sinjska" (i oni koji nemaju profil na ovoj društvenoj mreži mogu pregledavati naše sadržaje) - KLIKNI